English (United Kingdom)
Kutatás Pályázati projektek

Sarokrezgető készülék kifejlesztése

Cím: Mozgatóberendezés kifejlesztése a térd posztoperatív rehabilitációjára

 

Időszak: 2006-2007
Program: Öveges József program
Azonosító: HEF_06_3-BIOMDB06
Támogatás: 4 MFt
Eredmények:

Megépítettük az eszköz prototípusát és elvégeztük az első klinikai vizsgálatot is, amelynek feldolgozása folyamatban van.

A sarokrezgető működési elve azon alapul, hogy fekvő testhelyzetben a kizárólag a sarok régión keresztül alátámasztott alsó végtag a rezgőmozgásnak köszönhetően nem csak a saját súlyánál fogva, hanem a fellépő gyorsulásoknak köszönhetően további erőhatások révén idézi elő a térd extenzióját, illetve a környező lágyrészek lazulását, ezzel csökkentve a flexiós kontraktúra kialakulásának veszélyét.

Az eszköz egy palmtop és egy amplitúdó beállító kar segítségével vezérelhető. A kezelés előtt az amplitúdó értékét 0,5-3 cm közötti értéken lehet rögzíteni, majd a kezelési program összeállítása, elindítása egy palmtop segítségével történik. A kezelési programban a mozgatás sebessége és időzítése adható meg.

Az eszközzel végzett klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy használatával a flexiós kontraktúra mértéke a hagyományos kezeléshez képest szignifikánsan csökkenthető.

Sarokrezgető Sarokrezgető

Sarokrezgető Sarokrezgető

Szabó J. Bakó K, Manó S, Csernátony Z. The introduction of a knee rehabilitation device for use after total knee replacement using spinal inhibition principle to decrease pain. Biomech Hung 2012;V(1):39-43.

Manó S, Pálinkás J, Kiss L, Csernátony Z. The influence of lateral knee X-ray positioning on the accuracy of full extension level measurements: an in vitro study. Eur J Orthop Surg Traumatol 2012;22(3):245-50

Általános információk

Anyaintézmény:
Debreceni Egyetem ÁOK Ortopédiai Tanszék

Cím:
H-4032 Debrecen
Nagyerdei krt. 98.

Telefon:
+36 52 411 717/56983

Fax:
+36 52 255 814

E-mail:
biomech@med.unideb.hu

Web:
www.biomech.med.unideb.hu